Levenskunst

Het leven zo goed mogelijk leiden is een kunst. Er zijn mensen die het als vanzelf lijken te doen, maar voor mij betekent het onderzoeken, proberen, soms dingen verkeerd doen en nog eens proberen. Ik heb zo’n vermoeden dat ik niet de enige ben.

Soms leer je hoe je relatief kleine dingen op een goede manier kunt aanpakken. Soms word je gedwongen om met de grote dingen in het leven om te gaan.

Vanmorgen had ik een gesprek met iemand die in een verdrietige periode zit.  Een telefoontje dat min of meer zakelijk bedoeld was, maar wat een bijzonder gesprek werd over het leven, de dood en hoe je met beiden omgaat. En dat omgaan met de dood ook een levenskunst is, voor diegene die dood gaat en voor de mensen erom heen.

Wat is levenskunst? Ik weet het niet precies, maar naar aanleiding van mijn telefoongesprek denk ik dat het te maken heeft met het vermogen om bij de grote en kleine dingen de regie te nemen waar het kan, al is het maar iets kleins. Maar ook om los te laten wat je niet kunt controleren en je dan mee te laten drijven met de stroom. Dat klinkt heel mooi, maar dat is niet per se gemakkelijk. Dat realiseer ik me heel goed.

Los laten en regie nemen: dat werkt voor iedereen anders. Toch kun je al iets heel simpels doen om de regie te pakken, namelijk een bewuste keuze maken.

Als je een doel wilt bereiken en je moet iets doen dat je moeilijk vindt, dan helpt het om je brein te vertellen dat je ervoor kiest om dat te doen. Of als je het moeilijk hebt en je vecht tegen emoties. Neem dan de regie over jezelf. Desnoods hardop:

  • “Ik kies ervoor om dat taartje te laten staan, zo zorg ik goed voor mezelf.”
  • “Ik kies ervoor om elke dag iemand te bellen om zo mijn product aan de man te krijgen.”
  • “Ik kies ervoor om mijn verdriet de ruimte te geven.”
  • “Ik maak er een sport van om zo min mogelijk energie te gebruiken.”

Zo geef je een duidelijk commando aan je brein en dat geeft weinig ruimte voor andere gedachten die het je eigenlijk extra moeilijk maken. Je brein heeft geen mening over of iets goed is of niet. Het voert uit wat het denkt dat jij wilt. En dan helpt het om zo duidelijk mogelijk te zijn. Daardoor maak je het jezelf gemakkelijker.

Wil je eens doorpraten over loslaten en regie nemen? Laat het me weten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *