Sluit vriendschap met onzekerheden

Gelezen in een boek over hypnotherapie voor kinderen: “Veel van wat we doen, zoals ook met onze volwassen cliënten, is het sluiten van vriendschap met onzekerheden.” Ik vind dat mooi verwoord.

Kinderen hebben veel minder zeggenschap over hun leven dan volwassenen. Volwassenen bepalen doorgaans voor kinderen wat ze mogen eten, wat ze wel en niet mogen doen en wat ze mogen zeggen. Kinderen hebben minder controle over wat er gebeurt. Gevoelens van onveiligheid kunnen dan de kop opsteken.

In de ideale situatie is het vertrouwen van een kind in de omgeving zo groot dat er weinig sprake is van gevoelens van onveiligheid. Dat gebeurt als de ouders sensitief omgaan met hun kind en het ondersteunen. Als de omgeving voldoende voorspelbaar is. Dan voelen kinderen zich ‘in control’. Maar we kennen allemaal situaties waarin je als ouder (tijdelijk) moeite hebt om je kind voldoende te ondersteunen, omdat je je handen vol hebt aan jezelf. Of als de situatie waarin jij of je kind zit verre van voorspelbaar is door bijvoorbeeld een verhuizing of een andere ingrijpende gebeurtenis.  

Wat heb je nodig als je minder of geen controle hebt over wat er om je heen gebeurt? Dan heb je de kracht in jezelf nodig. Die helpt je om je gevoelens te controleren. Die helpt je om te zoeken naar hoe je je omstandigheden kunt verbeteren en dingen te accepteren als je ze niet kunt veranderen. Die kracht in jezelf helpt je om de kalmte in jezelf steeds weer terug te vinden. Want hoe relaxter je bent, hoe beter je kunt meebewegen met wat er gebeurt. Hoe relaxter je bent, hoe beter je kunt nadenken over waar je wél controle over hebt.

En dat is wat RTT bij kinderen doet: het bekrachtigt kinderen. De meest krachtige veranderingen komen van binnenuit. Als ze ervaren hoe ze die kracht in zichzelf kunnen gebruiken, gaat dat een leven lang mee. Het leert ze dat ze er misschien veel is waar ze geen controle over hebben, maar dat ze wél kunnen controleren hoe ze zich voelen in welke situatie dan ook. Als je dat weet, dan kun je veel veranderen. Nu en als je later volwassen bent.  

Citaat: “Integrative Hypnosis for Kids and Teens”, Melissa Tiers en Kelly T.Woods.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *