Gedrag veranderen begint bij het foute plaatje.

Het is zomer, ik loop een rondje en daar drijft ineens de geur van gebraden vlees mijn neus binnen. Ik hoor mezelf denken: “Oe, lekker!” En dan realiseer ik me dat ik geen vlees eet. Nee, dit is geen post om je over te halen om vegetariër te worden, al kun je ook heerlijk eten zonder vlees, maar dit blog gaat over je brein en hoe je gedrag kunt veranderen door te beginnen bij het foute plaatje.

Ik verbaas me soms over mijn eigen brein. Ik ben heel stellig in geen vlees eten, ik wil het niet meer en vindt de gedachte aan het eten van vlees heel onprettig, maar toch kan ik de geur heerlijk vinden en loopt het water me bijna in de mond. Nu ik dit schrijf trouwens ook.

Hoe werkt zoiets? Dat komt, omdat het plaatje erbij voor mij fout is. Het is zó fout dat ik het niet in mijn mond wil stoppen. Je brein is erop gericht om je af te houden van gevaren en je vooral te leiden naar prettige dingen. En je brein is heel gevoelig voor plaatjes en woorden. Het plaatje van vlees is voor mij zo onprettig geworden dat mijn brein alles op alles zet om ervoor te zorgen dat ik dat niet neem.

Dit gegeven kun je ook gebruiken om gedrag te veranderen, om jezelf te helpen om dingen niet meer te doen of juist wel. Stel je voor dat je veel cola drinkt, maar eigenlijk wil je dat niet meer. Je zou het plaatje kunnen veranderen in de fles cola die je leeggiet in het toilet om kalk op te lossen en alle viezigheid weg te weken. En je dan bedenken dat je zo’n sterk middel in je lijf giet. Giet je ook een glaasje Antikal naar binnen? Laat in je hoofd de cola uit een fles kalkreiniger komen. Of zet in gedachten bij elk glas cola dat je drinkt een stapel suikerklontjes ernaast. Zou je die zomaar opeten? (Als dat wel zo is, is een ander plaatje helpender 😉)

Of andersom: je wilt heel graag ontspannen bij de tandarts, maar dat valt niet mee. Beeld je steeds als je aan de tandarts denkt in dat de stoel een heerlijk zacht dekentje heeft en dat het in een landschap staat met een fantastisch uitzicht. Of dat het eigenlijk een strandstoel is en dat je op de achtergrond de kabbelende golfjes hoort. Denk er eens over na wat voor positieve aspecten er aan een bezoekje aan de tandarts zitten en vergroot dit uit. Als je dit oefent voor je naar de tandarts gaat, koppel je die situatie steeds vaker aan iets dat je ontspant. Dat helpt je brein om ook te ontspannen als je bij de tandarts bent. Doe ook gerust je ogen dicht bij de tandarts als je dat helpt om het je in te beelden.

Dus: maak het plaatje helpend als je gedrag wilt veranderen. Maak het zo vies of onprettig mogelijk als het iets is waar je vanaf wilt blijven. Of maak het plaatje juist mooi als je iets graag wilt. En leid je brein een beetje om de tuin naar dat wat jij graag wilt. Mocht je hulp nodig hebben: ik denk graag met je mee over de helpende plaatjes en woorden!

2 gedachten over “Gedrag veranderen begint bij het foute plaatje.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *