Goede voornemens volhouden

En je was zo goed begonnen met je voornemens: meer bewegen, gezonder eten, stoppen met roken, enzovoorts, enzovoorts. En je ging je goede voornemens nu écht volhouden!

Maar na een paar weken merk je dat de klad erin zit. Je motivatie is lager, je bedenkt excuses. Je goede voornemens zijn verdwenen als sneeuw voor de zon en je baalt van jezelf.

Bewuste en onbewuste actie

Wist je dat het echt moeilijk is om gedrag te veranderen op pure wilskracht? Je gedrag wordt voor 95% bepaald door signalen uit je onderbewuste. Slechts 5% van wat je doet is bewuste actie.

In je onderbewuste ligt allerlei informatie opgeslagen die jou, tegen je bewuste wil in en ondanks je wilskracht, tegenhouden om je voornemens vol te houden. Er liggen herinneringen opgeslagen, maar ook overtuigingen. En die overtuigingen zijn er niet voor niets. Ooit heb jij iets geleerd wat je helpt. Bijvoorbeeld: “Roken zorgt ervoor dat ik bij de groep hoor”.

Overleven

Bij de groep horen, is een belangrijk overlevingsmechanisme dat diep in ons zit. Onze voorouders hadden hun groep hard nodig om in de wildernis te overleven. En nog steeds zijn andere mensen belangrijk voor ons voortbestaan, omdat we sociale wezens zijn. ‘Erbij horen’ is dus heel belangrijk.

Je mind heeft geen besef van goede of slechte manieren om erbij te horen. Het doet wat het meest makkelijk en effectief is, want overleven is de eerste taak van je brein. En dus ben je ooit begonnen met roken.

Ingesleten patronen

Maar nu is dat bij de groep horen door te roken eigenlijk helemaal niet meer belangrijk voor je, maar het patroon is inmiddels zo diep ingesleten dat het een soort snelweg is geworden. Nog voor je bewust nadenkt, is de zin in een sigaret er en sta je weer in een tochtig rokershok. Je hebt er allerlei gedachten bij. “Mmm, dat is lekker, die had ik wel verdiend.” Maar tegelijkertijd: “Daar sta ik weer, wat een sukkel ben ik ook…” Waarschijnlijk ben je nog veel harder naar jezelf toe.

Hetzelfde geldt voor al die andere gewoontes die je zo graag wilt veranderen, goede voornemens die je wilt volhouden. Op bewust niveau houd je het even vol, maar vaak verval je in oude patronen. Maar goed nieuws: er is een manier die je onderbewuste aanspreekt en daar voor veranderingen kan zorgen.

Werken met het onderbewuste

Rapid Transformational Therapy helpt je om onderbewuste patronen op te sporen en te veranderen. Nadat we die patronen hebben gevonden, geef ik je onderbewuste allerlei beelden en woorden die helpen bij het bereiken van jouw doel. En na een sessie zorg ik door middel van een audio dat je mind de gelegenheid krijgt om die nieuwe patronen en overtuigingen in te slijten, zodat het makkelijker wordt om nu echt te stoppen met roken of om echt meer te gaan bewegen of…

Ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar wat ik voor je kan doen. Boek een gratis ontdeksessie, waarin ik je alvast wat inzichten geef in hoe je je brein vóór je kunt laten werken.

Goede voornemens volhouden kan lastig zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *