Zelfzorg? Noodzaak!

Ben jij iemand die steeds klaarstaat voor anderen? Voor je gezin, de buren, je ouders, je vrienden, de plaatselijke clubs? Wat fijn dat ze op je kunnen rekenen! En hoe zorg je voor jezelf? Voel je zelf goed aan wat jij nodig hebt?

Waarom is zelfzorg soms zo moeilijk? Dat komt door onbewuste processen.

Bij veel mensen die ik ken, komt zelfzorg niet op de eerste plaats. Ik vind het ook lastig. Het voelt voor mij al snel alsof ik daarmee anderen in de weg zit, belemmer of dat ik ‘er niet ben’ voor iemand.

En nu wordt het interessant, want de vorige zin is een regelrechte overtuiging. Blijkbaar heb ik ergens in mijn leven geleerd dat mijn behoeften misschien wel minder belangrijk zijn dan die van anderen. Inmiddels heb ik dit onbewuste stemmetje ontdekt en ben ik me ervan bewust.

En als ik die overtuiging opschrijf, hoor ik ook meteen wat de literatuur zegt: zelfzorg is van essentieel belang om goed te kunnen functioneren. En ik zie de stewardess in het vliegtuig die voordoet dat je eerst het zuurstofmasker bij jezelf opdoet en dan pas bij de kinderen om je heen. Dat zijn bewuste gedachten.

Je onderbewuste zegt dus iets anders dan je bewuste en dat is precies waarom het zo moeilijk is om iets te veranderen. Als je weet welke onderbewuste overtuigingen spelen, dan is het makkelijker om ze aan te pakken. Rapid Transfomational Therapy helpt je onderzoeken welke overtuigingen je onbewust tegenhouden om iets te veranderen. Het helpt je ook om er helpende overtuigingen tegenover te zetten. Door de technieken die ik gebruik, kun je op onderbewust niveau je overtuigingen veranderen, waardoor je je gedrag blijvend kunt veranderen. Je krijgt meer zicht op jouw behoeften als het gaat over zelfzorg. Wat heb jij nodig? Wat heb je gemist? Hoe kun je dat jezelf geven? Je merkt dat voor jezelf zorgen van essentieel belang is om er ook met alles wat je bent voor anderen te kunnen zijn. Een mooi en leerzaam proces, waar ik je graag bij help.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *