Hypnotherapie? Lekker zweverig, zeker…

Ik dacht het en veel van mijn cliënten zeggen het: Hypnose is wel een beetje zweverig, toch?

Om bij mezelf te blijven: een paars gewaad doet niks voor mijn figuur en de kleur staat me niet. Oftewel: ik houd wel van een praktische en nuchtere insteek. Natuurlijk is iedere hypnotherapeut anders, zoals ieder mens anders is en dat maakt dat je bij de ene therapeut meer connectie voelt dan bij de andere.

Is hypnotherapie op zichzelf zweverig? Ik vind van niet. Om maar iets te noemen: je kunt aan de hersengolven van iemand die onder hypnose is, zien dat die persoon ontspannen is. De manier waarop ik iemand onder hypnose breng, zorgt ervoor dat die hersengolven wat vertragen, zodat je meer ontspannen bent en je beter kunt richten op je binnenwereld.
In ziekenhuizen wordt er steeds meer gewerkt met hypnotherapie om behandelingen bij patiënten te vergemakkelijken of om angst weg te nemen voor behandelingen. Dat vind ik verre van zweverig en vooral heel prettig voor de patiënten.

Is werken met je binnenwereld zweverig? Ik vind het vooral fascinerend. Het is toch geweldig als je ontdekt waar een bepaald patroon vandaan komt en het kunt oplossen? Ken je de cirkel van invloed en betrokkenheid van Steven Covey? Toch een veel gebruikt instrument in de management- en coachingswereld. Niet bepaald zweverig, maar heel helpend. Op veel dingen kun je geen invloed uitoefenen: het weer, hoe andere mensen denken of doen. Je kunt wel veel invloed uitoefenen op jezelf. Door bijvoorbeeld anders te kijken naar dingen, door meer zelfvertrouwen te kweken. En de oplossingen en antwoorden om dat voor elkaar te krijgen, liggen al in jou besloten. Dus die binnenwereld heb je gewoon hard nodig.

Iedereen haalt uit een sessie wat hij of zij nodig heeft. Ik ben steeds op zoek naar wat er nodig is om het probleem op te lossen en gebruik technieken die helpen om met meer compassie naar jezelf te kijken en te leren van de patronen die je had. Ik vind dat niet zweverig, maar praktisch en vooral helpend.

1 gedachte over “Hypnotherapie? Lekker zweverig, zeker…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *