Helpende gedachten: waarom en voorbeelden

In mijn vorige blog gaf ik je al een aantal tips over helpende gedachten. In deze blog vertel ik iets over waarom helpende gedachten van belang zijnen geef ik een aantal voorbeelden.

Waarom helpende gedachten?

Helpende gedachten zijn een belangrijk middel om je brein, je mind zo goed mogelijk voor je te laten werken. Eén van de belangrijke dingen die ik mijn cliënten vertel is dat je mind altijd doet wat het denkt dat jij wilt. Je mind kent geen goed of slecht, waar of onwaar: het voert gewoon commando’s uit en helpt je overleven. Een voorbeeld: als jij je mind laat weten dat je als de dood bent om het podium op te gaan, zal het er direct voor zorgen dat je een sterk gevoel krijgt dat je het niet moet doen. Je wordt zenuwachtig, krijgt buikpijn, enzovoorts. Want je mind krijgt de boodschap dat je leven in gevaar is. En natuurlijk is dat niet echt waar, maar dat weet je mind niet.

Als jij in plaats daarvan denkt dat je heel kalm bent en dat je je uiterste best zult doen op het podium, zal je mind dat oppakken. Het zal ervoor zorgen dat je hartslag omlaag gaat, dat je je beter kunt focussen. Je vertelt je mind dat er geen reden is voor stress en je lichaam zal een stuk rustiger reageren.

Helpende gedachten kunnen er dus voor zorgen dat je veel minder stress hebt. Dat is beter voor je lijf, beter voor je concentratie, denkvermogen en voor je algehele gezondheid. Helpende gedachten kun je dan ook overal op toepassen waar jij gedachten over hebt: hoe je je voelt vandaag, sportprestaties, zelfvertrouwen, angsten, enzovoorts.

Géén heppiedepeppie-filosofie

Werken met helpende gedachten is géén heppiedepeppie-filosofie. Natuurlijk gebeuren er soms verschrikkelijke dingen in een mensenleven of heb je gewoon een  rotdag. Maar ook dan kunnen helpende gedachten een dienst bewijzen. Een voorbeeld: op een website kwam ik deze uitspraak tegen:

‘Alles goed?’, bestaat niet. En dat hoeft ook niet.  

Alleen al een dergelijke gedachte helpt je om je mind het signaal te geven dat het gevoel er mag zijn en dat je er niet persé tegen hoeft te vechten. Het geeft rust.

Wat denk je dan?

Welke gedachten kun je dan denken en waar haal je ze vandaan? Ik heb inmiddels diverse bronnen voor helpende gedachten. Nog een voorbeeld: in het boek ‘365 Days of positive selftalk’ (Engelstalig): voor elke dag een helpende gedachte. Ik sloeg het boek open en zag deze gedachte:

“Wanneer er iets niet goed gaat of wanneer ik heel teleurgesteld ben, kies ik ervoor om eraan te denken wat goed is in mijn leven, in plaats van te denken dat het leven tegen mij is. Ik merk altijd dat als ik dingen optel, er veel meer positieve dingen zijn dan negatieve. Dingen veranderen  en als ik wil dat de dingen gaan zoals ik wil, begin ik bij mijn houding en bij mezelf.”

Voor kinderen gebruik ik de kaartjes ‘Eigenwijsjes’ of ‘Helpende gedachten’. Een voorbeeld van een Eigenwijsje:

‘Ik doe het met plezier!’

Op mijn Facebookpagina zal ik de komende dagen nog een aantal helpende gedachten delen ter inspiratie. Veel denkplezier!

Helpende gedachten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *