Helpende gedachten tips

Helpende gedachten: tips

Ken je dat kritische stemmetje dat vooraan staat om jou te vertellen:
– dat je het wéér niet redt om je lijstje af te vinken;
– dat het stuk dat je moest schrijven nog stééds niet goed is;
– dat je het nooit zal gaan lukken om goed voor jezelf te zorgen.
Enzovoorts, enzovoorts.Hoe zorg je ervoor dat dat stemmetje niet zoveel invloed heeft? Hieronder een aantal tips voor helpende gedachten.

  1. Besef: het is maar een gedachte.
    En dat is wat het is: het is maar een gedachte. Ik kreeg ooit een kaartje waarop stond: ‘Zelfkritiek is ook maar een mening.” Lekker relativerend En hoeveel ontzettend knappe dingen onze hersenen ook kunnen: gedachten zijn niet altijd waar.
  2. Wordt je bewust van niet-helpende gedachten.
    Let eens op wat je tegen jezelf zegt. Hoor je jezelf denken? Dat is al een mooi begin, want dan kun je dingen gaan veranderen.
  3. Welke woorden gebruik je?
    Gebruik je sterke woorden? Je brein is gevoelig voor woorden en beelden.
    Hoor je jezelf vaak woorden zeggen zoals: nooit of wéér. Die klinken heel overtuigend en ongemerkt ben je bezig je brein te overtuigen van het feit dat het je nooit gaat lukken. Is dat wat je wilt?
    Woorden die eigenlijk iets heel heftigs zeggen, maar die je terloops gebruikt: “Ik ging helemaal dood tijdens het sporten.” Je brein zou er meteen van in de overlevingsstand schieten… En dat is tijdens het sporten niet nodig. Onnodige stress.
  4. Verander de manier waarop je tegen jezelf praat
    Gebruik minder sterke woorden. Praat tegen jezelf alsof je het tegen je beste vriend of vriendin hebt. Die kaffer je ook niet uit, maar je probeert te ondersteunen. En iedereen maakt weleens fouten. Kan gebeuren. Jouw verantwoordelijkheid is om het zo goed mogelijk op te lossen en ervan te leren. Daarbij heb je de steun van jezelf nodig! Is het iets onbenulligs? Maak dat er dan ook van. “O, dommerdje, dat was niet zo handig.” klinkt al een stuk milder naar jezelf. Eerlijk gezegd klinkt dat wel grappig en dat haalt direct de spanning ervan af.
  5. Overal helpende gedachten
    Omring jezelf met helpende gedachten. Misschien heb je steeds dezelfde niet-helpende gedachte, bijvoorbeeld ‘Ik doe het niet goed genoeg.’ Zo’n gedachte kan verlammend werken. Bedenk iets waarmee je met compassie naar jezelf kunt kijken, bijvoorbeeld ‘Ik doe mijn best, ik ben genoeg.’ Zet deze gedachte in je telefoon (laat de wekker elk uur gaan), hang hem op je spiegel, gebruik het in je wachtwoord, zet het op een kaartje in je kamer, maak er een kussen van, hang een spandoek op. Oké, dat laatste was een grapje, maar als jij het nodig hebt: laat je dan vooral niet tegenhouden. Het punt is: door de hele dag met die helpende gedachte geconfronteerd te worden, went je brein eraan en zal het die gedachte al snel normaler gaan vinden.

In mijn volgende blog zal ik een aantal voorbeelden geven van gedachten die je kunnen helpen.

Eén van mijn helpende gedachten van vandaag.
P.S. Deze kaart op deze foto kocht ik bij Studio Keutels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *